Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsplein: Agenda en raadsstukken

Sessieavond

donderdag 11 juli 2024

19:00 - 22:00
Locatie

Raadzaal/Heijezaal

Voorzitter
Diversen
Toelichting

Raadsplein - Sessieavond


Inspreken
Als u de raad wilt toespreken over een op deze agenda opgenomen onderwerp, kunt u zich aanmelden via de raadsgriffie. Aanmelden kan tot uiterlijk 12.00 uur op de woensdag voorafgaand aan dit Raadsplein, bij voorkeur via e-mail aan griffie@haarlemmermeer.nl.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 0

  2. 1

  3. 1.1

    Thema: Maatschappelijke Ontwikkeling
    Portefeuillehouder: mw. Sedee-Schuitemaker

    Voorgesteld besluit

    de raad voor te stellen om:
    1. De volgende financiële spelregels voor verduurzaming van maatschappelijk vastgoed vast te stellen:
    a. voor de duurzaamheidsinvesteringen hanteren wij een afschrijvingstermijn van 20 jaar, dit sluit aan bij de Notitie Activabeleid Gemeente Haarlemmermeer 2019 (2019.0054155) voor levensduur verlengende ingrepen;
    b. wanneer de levensduur van het object korter is dan 20 jaar, wordt de maximaal resterende afschrijvingstermijn gehanteerd;
    c. wanneer sprake is van sloop/ nieuwbouw wordt er uit gegaan van de daarvoor geldende afschrijvingstermijn (40 jaar);
    d. het streven is naar een maximale dekking vanuit subsidies en (aanvullende) huurinkomsten door de energiebesparing bij de huurder;
    e. de reserve maatschappelijk vastgoed is bedoeld voor het dekken van een onrendabele top, als blijkt dat de subsidies en huurinkomsten niet dekkend zijn.

  4. 2

    Thema Verkeer en mobiliteit
    Portefeuillehouder: mw. Ruigrok



    We hebben in het vierde kwartaal vorig jaar aangegeven dat (wettelijk vereiste termijn) we in het tweede kwartaal 2024 terug zouden komen bij de raad. Van belang is om voor het zomerreces het voorkeursalternatief vast te stellen, zodat we na de zomer de aanbesteding voor een ingenieursbureau kunnen afronden en de te nemen planologische maatregelen verder voor kunnen gaan bereiden

    Voorgesteld besluit

    de raad voor te stellen om:


    1. het geoptimaliseerde voorkeursalternatief Weg om de Zuid 2024 vast te stellen met als optimalisaties:

    • een ongelijkvloerse kruising Nelson Mandeladreef-Bennebroekerweg met verhoogde ligging van de Nelson Mandeladreef;
    • een ongelijkvloerse kruising Nieuwe Bennebroekerweg-Rijnlanderweg met verhoogde ligging van de Rijnlanderweg;
    • behoud van het spoorviaduct over de Nieuwe Bennebroekerweg met aanleg van 2x2 rijstroken onder het spoorviaduct door en de daarmee gemoeide maatregelen, waarbij de verkeersveiligheid het belangrijkste aandachtspunt is;
    • het handhaven van 2x1 rijstroken op het deel vanaf de Laan van Devon tot aan de aansluiting Driemerenweg;
    • handhaven van het trajectdeel van de Nieuwe Bennebroekerweg tussen de Deltaweg en N205 via het huidig tracé;
    • de inrichting van de Nieuwe Bennebroekerweg ten westen van de kruising Spoorlaan tot aan de aansluiting Driemerenweg in bestaande situatie te handhaven in afwachting van de uitkomsten van de planstudie naar de HOV (10326916) op dit tracédeel uiterlijk eerste kwartaal 2026.
      2. de gereserveerde € 3 miljoen voor oostelijke ontsluiting op de A4 bij Rijsenhout uit het Uitvoeringsprogramma Mobiliteit toe te kennen aan project Weg om de Zuid.
  5. 3

    Zie ook het raadsplein van 13 juni 2024 (Bijzondere raadsvergadering op locatie via https://haarlemmermeer.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/a1901eeb-c992-43c1-888b-c674c38bb84a)


    De bestuurlijke reactie op de pitches is bijgaand op 8 juli 10.00 am toegevoegd. Per pitch vindt u het betreffende onderwerp uit de bestuurlijke reactie toegevoegd. 


    Voorstel voor behandeling
    20.30-21.30 – eerste termijn
    Elke fractie krijgt, via loting, 4 minuten spreektijd om in te gaan op alle pitches die deze avond zijn gedaan. Interrupties zijn niet toegestaan.
    21.30-22.00 tweede termijn
    Reactie en debat college.

  6. 3.1

    Vanuit het gemeentelijk gebiedsmanagement presenteert gebiedsmanager Femke Osinga het programma voor deze avond en schetst de context van gebied Haarlemmermeer-ZuidOost. 
    In de bijlage vindt u de Pitch en de Presentatie, samen met het Gebiedsprogramma voor Haarlemmermeer-ZuidOost.

  7. 3.2

    Presentatie door Nana Hogerheijde (penningmeester) en Bas van Luling (secretaris) van Dorpsraad Rijsenhout met als thema: Hoe lang blijft Rijsenhout nog de Parel aan de plas? Poets de parel!
    Verzoek:
    “hoe draagt u bij aan het leefbaar houden en het toekomst bestendig maken van Rijsenhout?”
    Wij zetten daar in elk geval graag met u de schouders onder! In 2050 hopen wij nog steeds die parel aan de plas te zijn.
    Samenvattende toelichting (zie de bijlage voor het volledige verhaal)
    De dorpsraad vestigt de aandacht op de woningmarkt, verkeersdrukte, ontwikkelingen in de omgeving van Rijsenhout en de sociale cohesie in de gemeenschap.
    Bestuurlijke reactie: zie bijlage 2.

  8. 3.3

    Pitch door Dorpsraad Kaag-Buitenkaag: Wijkbudgetten in kernen voor Openbare Ruimte
    De diversiteit aan kernen in Haarlemmermeer vraagt om een beleid dat flexibel genoeg is om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van elke kern.
    Verzoek_:_maak beleid ten behoeve van maatwerk voor de kernen door middel van een budgetverdeling per kern d.m.v. wijkbudgetten.
    Samenvattende toelichting (zie de bijlage voor het volledige verhaal)
    Sinds het verdwijnen van de wijkbudgetten (zo’n 10 jaar geleden) is het voor deze kleine kernen onmogelijk gemaakt om bij te dragen aan een stukje leefbaarheid en positieve presentatie van hun dorp. Daarom de dorpsraad van Buitenkaag voor het teruggeven van wijkbudgetten voor initiatieven in de openbare ruimten aan de kleine kernen. De lokale deskundigen kennen de behoeften en kunnen het beste inschatten waar het geld het meest nodig is. Dit bevordert niet alleen de betrokkenheid van de lokale gemeenschappen, maar stimuleert ook burgerparticipatie en eigenaarschap. Het is tijd voor een beter gebalanceerde en eerlijkere verdeling van publieke gelden, zodat elk dorp in onze gemeente gelijke kansen krijgt om te groeien en te bloeien.
    Bestuurlijke reactie: zie bijlage 2.

  9. 3.4

    Ploegchef Marco Appelboom schets de situatie in Rijsenhout en de aandachtspunten van de brandweerorganisatie voor het gesprek met het gemeentebestuur.
    Pitch: https://youtu.be/_X8HI8QXrRk
    Verzoek:
    -Is het mogelijk om vrijwillige brandweermensen die een woning zoeken voorrang te geven in Rijsenhout om er voor te zorgen dat de bemensing op sterkte
    blijft in de toekomst?
    -Kunnen we er samen voor zorgen dat wij de wettelijke uitruktijden blijven halen?
    -Laten we vooral met elkaar in gesprek gaan en blijven en laat het niet bij deze 1 keer.
    Samenvattende toelichting (zie de bijlage voor het volledige verhaal)
    De vrijwillige brandweer in Rijsenhout staat met 24 vrijwilligers 24/7 paraat om 2 brandweervoertuigen te bemannen en is tevens inzetbaar in het 1e peloton van Schiphol. De brandweer moet voldoen aan een opkomst tijd van 8 minuten om ter plaatse te zijn. Daarvoor zijn een goede infrastructuur en bemensing belangrijk. De ontwikkelingen rond verkeersinrichting en wegenbelasting spelen hierbij een belangrijke rol. Ten aanzien van de bemensing is het belang dat de jongeren die de brandweer opleidt in Rijsenhout kunnen blijven wonen, omdat je binnen 3 minuten na oproep op de kazerne moet zijn.
    Bestuurlijke reactie: zie bijlage 2

  10. 3.5

    Vrijwillige jeugdwerker Piet Ravensbergen schetst de situatie in Rijsenhout en aandachtspunten voor het gemeentebestuur.
    pitch: https://youtu.be/0vfgPEp5yMM
    Verzoek:
    Gemeente Haarlemmermeer probeer niet de jongeren te sturen, maar probeer met jongeren mee te lopen. Maak het niet te functioneel!
    Wat je nu nalaat, zorgt voor achterstallig jongerenonderhoud in de toekomst.
    Hoe kunt u als raad de jongeren hierbij helpen?
    Samenvattende toelichting (zie de bijlage voor het volledige verhaal)
    De gemeente Haarlemmermeer trekt zich steeds verder terug, steun aan jongeren verminderd en als er steun is, is het steeds meer met spullen en steeds minder met mensen. Het moet vooral functioneel zijn, jullie krijgen een hangplek, maar dan moet nu de overlast verminderen. We hebben het zelf meegemaakt, toen we de gemeente Haarlemmermeer verzochten of we op een zeer geschikt stukje grond mochten gaan staan met de Care-Van op vrijdagavond. Een stukje grond wat al 5 jaar braak lag. Dit werd bij wijze van spreken in de ene ruimte van harte toegejuicht, terwijl er in de ruimte ernaast allerlei juridische tegenwerpingen naar voren werden geschoven. Resultaat, een half jaar geen Care-Van en dat stukje grond staat nog steeds braak. En dat terwijl wij jongeren heel graag willen helpen en er grote behoefte is voor jongeren aan een plek in Rijsenhout om te chillen.
    Bestuurlijke reactie: zie bijlage 2

  11. 3.6

    Burgerveen is een klein buurtschap met ca. 160 woningen en ongeveer 360 inwoners.
    Pitch: https://youtu.be/RiSiLn-wRG4
    De voorzitter van de dorpsraad vraagt aandacht voor drie thema's.
    1.Verkeer & Veiligheid : Wegen worden rond de avondspits regelmatig gebruikt als sluiproutes om de congestie op de drukke A4 te ontlopen. De bereikbaarheid en veiligheid komen daarmee onder grote druk te staan. De huidige situatie is in alle opzichten onwenselijk.
    1' Verzoek: de inrichting van vooral de dijk aan te sluiten op de beoogde functie van recreatiestraat. De dorpsraad overweegt om zelf te investeren in Smiley’s, die een behoorlijk effect hebben. Over het beheer, onderhoud en bijvoorbeeld de benodigde verzekeringen moet dan wel overlegd worden.
    2a. Bereikbaarheid en ondersteund wonen: Buurtschap Burgerveen is te klein voor diverse algemene voorzieningen, zoals een school, winkels etc. en is daarom op de directe omgeving aangewezen.
    2a' Verzoek: Het verzoek is om te onderzoeken of er vormen van leenauto’s, OV-lijnen, buurt-taxies etc. te organiseren zijn om sociaal isolement van bewoners te voorkomen.
    2b. Ondersteund wonen: De vorm van de huizen (o.a. de dijkwoningen) leidt er toe dat op termijn bijna alle bewoners op een punt komen dat ze gedwongen moeten verhuizen. En daarmee meteen niet meer in het dorp kunnen blijven.
    2b' Verzoek: Het verzoek is om in samenwerking met de gemeente of zorgpartijen ondersteund wonen mogelijk te maken.
    3. Energie: Burgerveen heeft als ambitie om de meest energie-neutrale woonkern van Haarlemmermeer te worden.
    3'Verzoek:Graag overleggen wij met de gemeente cq. de raad of er mogelijkheden zijn op dit gebied samen op te trekken.
    Bestuurlijke reactie: zie bijlage 2

  12. 3.7

    Pitch: https://youtu.be/D740J-_NkKU


    De polderecoloog licht toe hoe een impuls aan biodiversiteit kan worden gegeven door braakliggende terreinen tijdelijk als ecotopen in te richten.
    De voormalige sportvelden in Weteringbrug vormen hier een mooi voorbeeld van: het sportcomplex is buiten gebruik en voor de herontwikkeling van het terrein tot woningbouw heeft zich nog geen ontwikkelaar gemeld. In de tussentijd ontstaat een bio-divers natuurlandschap.


    Bestuurlijke reactie: zie bijlage 1.

  13. 3.8

    De voorzitter van de dorpsraad Kaag-Buitenkaag schetst de situatie in Buitenkaag en vraagt de aandacht van het gemeentebestuur voor de leefbaarheid en de voorzieningen in deze kleine kern.
    Pitchhttps://youtu.be/sk3zv2tNGHA
    De Leefbaarheid en de Voorzieningen zijn in gevaar en dat leidt tot drie hoofdvragen aan het gemeentebestuur:

    1. Hoe kunnen we de leefbaarheid in dit stuk van de polder zo goed mogelijk behouden en de gevaren van de windturbines en de duinpolderweg afwenden? 2) Help ons de speelplaats van de school te redden en de woningbouw hier te voorkomen.
    2. Denk met ons mee om onze openbare speelplek voor alle kinderen te behouden en op te knappen.
      Samenvattende toelichting (zie de bijlage voor het volledige verhaal)
      1. Leefbaarheid en Windturbines: Buitenkaag heeft reeds Schiphol, HSL en de 380KV moeten accepteren, naast andere infrastructuren.
      1' Verzoek: de dorpsraad vraagt aandacht voor deze ontwikkeling en volgt het met argusogen.
      2. Leefbaarheid en Duinpolderweg: De provincie Zuidholland wil de duin- en bollenstreek ontsluiten en mogelijk een extra verbindingsweg creëren ten zuiden van Lisse (N208) naar de A44. De dorpsraad ziet alternatieven, die beter zijn en het dorp ontlasten.
      2' Verzoek: De dorpsraad verzoekt het gemeentebestuur het gemeentelijke standpunt m.b.t. de plannen van de provincie Zuid-Holland nog eens goed te overdenken en eventueel te herzien.
      3. Voorzieningen, de Gymzaal: Diverse toestellen in de gymzaal zijn urgent aan vervanging toe.
      3' Verzoek: De dorpsraad verzoekt het gemeentebestuur om dit probleem op te lossen.
      4 Voorzieningen, het schoolplein: In 2022 heeft de raad besloten dat de voormalige peuterspeelzaal verkocht moest worden aan de hoogste bieder. Helaas is daarbij ook (per ongeluk?) een groot gedeelte van de speelplaats van de school in de verkoop meegenomen. Deze plannen maken dat de school en het schoolplein in de verdrukking komen en klachten van de toekomstige bewoners zijn nu al te voorzien.
      4' Verzoek: De dorpsraad verzoekt de raad met drang erop toe te zien dat de aanvraag omgevingsvergunning niet wordt gehonoreerd en de bestemming “Maatschappelijk doeleind” gehandhaafd blijft en er naar een andere maatschappelijke bestemming uitgezien kan worden.
      5 Voorzieningen, de openbare speelplek: De openbare speelplek ligt naast de school en langs de Leidsmeerstraat. De speeltoestellen zijn eigendom van de gemeente en zijn nodig aan vervanging toe. De gemeente heeft het huurcontract met de kerk opgezegd omdat onderhandelingen met de kerk om de grond over te nemen helaas tot nu toe tot niets geleid. De gemeente heeft een alternatieve speelplek voorgesteld maar zowel de dorpsraad als de school hebben direct aangegeven dat die plek volledig ongeschikte plek is.
      5' Verzoek: De dorpsraad verzoekt tot heroverweging van de opzegging van het huurcontract en het behoud van de huidige speelplaats en het vernieuwen van de speeltoestellen.
      Bestuurlijke reactie: zie bijlage 2.
  14. 3.9

    Het bestuur van Stichting Dorpsraad Abbenes en Stichting Dorpshuis Abbenes en heet de gemeenteraad van harte welkom in het dorpshuis Het Praatpunt.
    Pitch: https://youtu.be/pNYvm_ITbak
    Het inwonersaantal is ten opzichte van eind vorige eeuw gedaald, met als resultaat dat steeds meer verenigingen in hun bestaan worden bedreigd en alle voorzieningen onder druk komen te staan. De wensen van de inwoners van Abbenes zijn vastgelegd in een dorpsvisie (zie de bijlage voor de samenvatting).
    Vanavond worden vier thema’s als speerpunten gepresenteerd aan de hand van een korte film en toelichting:
    1. Speerpunt: (met stip) Wonen: presentatie van mogelijke locaties voor woningbouw, waarvan er twee ook zonder grond van de gemeente beschikbaar zijn
    2 Speerpunt: Behoud Agrarisch Karakter
    3 Speerpunt: Verkeer
    4 Speerpunt: Voorzieningen
    Verzoek:
    De dorpsraad van Abbenes verzoekt het gemeentebestuur Constructieve medewerking en toestemming om te bouwen in Abbenes.
    Toelichting:
    Zie de korte film en samenvatting van de dorpsvisie: https://biteable.com/watch/3660430/b925527d4d45fe93165e7e3a5b1f5c08
    Internet: dorpsraad Abbenes en Facebook
    Bestuurlijke reactie: zie bijlage 3.