Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsplein: Agenda en raadsstukken

donderdag 3 november 2022

19:00 - 22:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Mevrouw M.H.F. Schuurmans-Wijdeven
Toelichting

Raadsplein: sessieavond

Agendapunten

  1. 1

  2. 2.1

    Portefeuillehouder: alle
    Voorzitter: dhr. Sidali


    Bij aanvang van de raadssessie zetten de rapporteurs hun onderzoeksvraag, onderzoeksverslag en aanbevelingen nog een keer kort uiteen aan de hand van hun PowerPointPresentatie.
    Op 27 oktober jl. zijn in een informatieve bijeenkomst de eerdere conceptversies aan de raadsleden, fractieassistenen, het college en de ambtelijke organisatie gepresenteerd.
    In die bijeenkomst is ook de instemming van de raad gevraagd bij de conclusies en aanbevelingen.
    In deze raadsessie gaat het nu vervolgens om de reactie van het college op de conclusies en aanbevelingen. Over de inhoudelijke reacties van het college kunnen raad en college in deze sessie met elkaar in gesprek gaan.

  3. 2.1.0

    Inleiding en Overkoepelende aanbevelingen.
    Uit de onderzoeken in deze 4e tranche van de Methode Duisenberg zijn een aantal gelijkluidende aanbevelingen naar boven gekomen. Deze aanbevelingen zijn hier bij elkaar gezet en gelden als Overkoepelende Aanbevelingen:

    1. Zorg dat de begroting en het jaarverslag zelfstandig leesbaar zijn en neem de belangrijkste indicatoren daarin op.
    2. Maak inzichtelijk op welke manier doelen, activiteiten, kosten en indicatoren met elkaar samenhangen, zodat de inzet uit de begroting afgezet kan worden tegen de realisatie uit de jaarrekening.
    3. Maak in de begroting van het voorliggende jaar duidelijk wat het college in het voorliggende jaar wil bereiken en wat zij daarvoor gaan doen?
    4. Maak de samenwerking tussen de gemeenteraad, het college en ambtelijke organisatie – bijvoorbeeld via de Q&A – een vast onderdeel van de behandeling van de begroting en jaarstukken.

    Methode Duisenberg

    Titel
    56. Zorg dat de begroting en het jaarverslag zelfstandig leesbaar zijn en neem de belangrijkste indicatoren daarin op.
    57.1.2 Maak inzichtelijk op welke manier doelen, activiteiten, kosten en indicatoren met elkaar samenhangen, zodat de inzet uit de begroting afgezet kan worden tegen de realisatie uit de jaarrekening
    58. Maak in de begroting van het voorliggende jaar duidelijk wat het college in het voorliggende jaar wil bereiken en wat zij daarvoor gaan doen?
    59. Maak de samenwerking tussen de gemeenteraad, het college en ambtelijke organisatie – bijvoorbeeld via de Q&A – een vast onderdeel van de behandeling van de begroting en jaarstukken.
    Monitor Duisenberg na 4e tranche
  4. 2.1.1

    De rapportage bij het Programma Economische Zaken is opgesteld door de rapporteurs Hans Spijker, Trudie van 't Hull-Bettink en volger Tim Beusenberg.


    Aanbevelingen

    1. Leg de ‘Brede beschouwing werklocaties’ voor aan de raad ter bespreking in werkateliers met Ambtenaren, Raad en College.
    2. Actualiseer het economisch perspectief 2030.

    Methode Duisenberg

    Titel
    60.2.1 Leg de ‘Brede beschouwing werklocaties’ voor aan de raad ter bespreking in werkateliers met Ambtenaren, Raad en College. Doel: Begrippen en doelstellingen en bijbehorende indicatoren scherper en werkbaar maken.
    61.2.2 Actualiseer het economisch perspectief 2030. Doel: Een actualisatie is noodzakelijk om met elkaar vast te kunnen stellen of de dingen die we doen en willen bereiken uiteindelijk het gewenste effect op onze economie hebben.
  5. 2.1.2

    De rapportage bij het Programma Maatschappelijke Ontwikkeling is opgesteld door de rapporteurs Eline Gumbert, Henriët van den Berg en volger Yasmine Bouwhuis.


    De rapportage richt zich op Beleidsdoel A: Inwoners ervaren zo min mogelijk sociale- en gezondheidsproblemen en ontwikkelen een gezonde leefstijl en de volgende doelstellingen daarbij.
    subdoel 1: Het bieden van preventieve opvoed- en opgroeiondersteuning
    subdoel 3: Zorg dragen voor collectieve preventie
    subdoel 6: Bieden van informatie en advies en lichte begeleiding


    Aanbevelingen:

    1. Faciliteer een samenwerking om te kijken op welke manier de informatie, die binnen de gemeente beschikbaar is over het Sociale domein (doelen,activiteiten, kosten, monitoring) en die de raad nodig heeft om haar controlerende en kaderstellende taak uit te voeren, opgenomen kan worden in begroting en jaarverslag.
    2. Maak inzichtelijk wanneer er sprake is van uitbesteding van taken aan andere partijen zoals de GGD hoeveel geld hiermee (per partij) mee gemoeid is en om welke activiteiten het gaat.
    3. Geef in de begroting aan wat afwijkt van de vorige begroting en hoe het coalitieakkoord is verwerkt. Voor beleid dat gecontinueerd wordt zonder belangrijke wijzigingen ten opzichte van de voorgaande begroting volstaat een vaststelling dat dit beleid ongewijzigd blijft (met uiteraard een hyperlink naar stukken waarin het staande beleid wordt toegelicht).

    Methode Duisenberg

    Titel
    62. 3.1 Faciliteer een samenwerking om te kijken op welke manier de informatie, die binnen de gemeente beschikbaar is over het Sociale domein (doelen,activiteiten, kosten, monitoring) en die de raad nodig heeft om haar controlerende en kaderstellende taak uit te voeren, opgenomen kan worden in begroting en jaarverslag.
    63. Maak inzichtelijk wanneer er sprake is van uitbesteding van taken aan andere partijen zoals de GGD hoeveel geld hiermee (per partij) mee gemoeid is en om welke activiteiten het gaat.
    64.3.3 Geef in de begroting aan wat afwijkt van de vorige begroting en hoe het coalitieakkoord is verwerkt. Voor beleid dat gecontinueerd wordt zonder belangrijke wijzigingen ten opzichte van de voorgaande begroting volstaat een vaststelling dat dit beleid ongewijzigd blijft (met uiteraard een hyperlink naar stukken waarin het staande beleid wordt toegelicht)
  6. 2.1.3

    De rapportage bij het Programma Fysieke Omgeving is opgesteld door Marlène Hogervorst, Jennifer Hup, Johan Rip en volger Beryl van Straten.


    Programma Kwaliteit Fysieke Omgeving, Beleidsdoel A:
    Goed onderhouden Openbaar groen en bomen die bijdragen aan een positieve beleving van de openbare ruimte.

    1.  Zet een samenwerking op tussen college, gemeenteraad en het ambtelijk apparaat in bijvoorbeeld de vorm van een Q &A.
    2.  Benoem met ingang van 2023, kort de aantallen bomen uit de bomenmonitor in het jaarverslag en de begroting. Met de te verwachten aantallen en kosten. Van bestaande, te rooien of gerooide bomen en te planten of herplante bomen.
    3. Verwerk het coalitie akkoord en de actualiteiten zoals stikstof, klimaat, nieuwe wetgevingen, in de begroting en het jaarverslag zodat we kunnen zien of er rekening gehouden wordt in de plannen van de gemeente met deze veranderingen. Zodat we beter onze controlerende en kaderstellende taak kunnen volbrengen

    Methode Duisenberg

    Titel
    Benoem met ingang van 2023, kort de aantallen bomen uit de bomenmonitor in het jaarverslag en de begroting. Met de te verwachten aantallen en kosten. Van bestaande, te rooien of gerooide bomen en te planten of herplante bomen.
    Verwerk het coalitie akkoord en de actualiteiten zoals stikstof, klimaat, nieuwe wetgevingen, in de begroting en het jaarverslag zodat we kunnen zien of er rekening gehouden wordt in de plannen van de gemeente met deze veranderingen. Zodat we beter onze controlerende en kaderstellende taak kunnen volbrengen.
    Zet een samenwerking op tussen college, gemeenteraad en het ambtelijk apparaat in bijvoorbeeld de vorm van een Q &A.
  7. 2.1.4

    De rapportage bij het Programma Ruimtelijke ontwikkeling en het Programma Wonen is opgesteld door Jennifer Hup, Marlène Hogervorst, Johan Rip en volger Beryl van Straten.


    Programma Ruimtelijke Ontwikkeling, Beleidsdoel B:
    Haarlemmermeer realiseert ruimtelijke projecten die bijdragen aan het maatschappelijk doel.
    Programma Wonen, Beleidsdoel A:
    Door woonbeleid voorwaarden scheppen voor voldoende gedifferentieerde
    woningen. De woningvoorraad sluit aan op de behoeften van verschillende groepen.


    Aanbevelingen:

    1. Organiseer als Presidium bij het uitbrengen van zowel de BVR Wonen als ook de Bouwmonitor een raadsessie over deze stukken.
    2. Er is op dit moment voor de gemeenteraad voor het onderwerp wonen en woningbouw weinig inzicht in de samenhang met Provincie Noord-Holland, Metropool Regio Amsterdam (MRA), het Rijk en Amstel en Meerlanden (AM). Geef hier in de BVR Wonen en de begroting specifiek aandacht aan.
    3. Zet een samenwerking op tussen college, gemeenteraad en het ambtelijk apparaat om te kijken hoe informatie uit de BVR, Bouwmonitor, Begroting en het Jaarverslag beter op elkaar aan kan sluiten en waar nodig te verrijken.

    Methode Duisenberg

    Titel
    Er is op dit moment voor de gemeenteraad voor het onderwerp wonen en woningbouw weinig inzicht in de samenhang met Provincie Noord-Holland, Metropool Regio Amsterdam (MRA), het Rijk en Amstel en Meerlanden (AM). Geef hier in de BVR Wonen en de begroting specifiek aandacht aan.
    Organiseer als Presidium bij het uitbrengen van zowel de BVR Wonen als ook de Bouwmonitor een raadsessie over deze stukken
    Zet een samenwerking op tussen college, gemeenteraad en het ambtelijk apparaat om te kijken hoe informatie uit de BVR, Bouwmonitor, Begroting en het Jaarverslag beter op elkaar aan kan sluiten en waar nodig te verrijken.
  8. 2.1.5

    De rapportage Jeugdzorg is opgesteld door Erik Vermeulen en volger Maaike Roos.


    Aanbevelingen:

    1. Maak een doelenboom;
    2. Vermeld door de hele begroting dezelfde activiteiten;
    3. Gebruik indicatoren consistent;

    Methode Duisenberg

    Titel
    71.6.2 Maak een doelenboom
    72.6.2 Vermeld door de hele begroting dezelfde activiteiten
    73.6.3 Gebruik indicatoren consistent;
  9. 2.2

    Thema: Onderwijs
    Portefeuillehouder: mw. Steffens-van de Water
    Type: voorbereiding besluitvorming
    Voorzitter: mw. van den Berg

    Besluit

    RV Actualisatie Integraal Huisvestingsplan Onderwijsvoorzieningen (IHP) 2022 (2022.0001788)
    1. de actualisatie 2022 van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijsvoorzieningen (IHP) vast te stellen, inclusief de kwaliteitskaders voor nieuwbouw en renovatie;
    2. de ondertekening van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijsvoorzieningen (IHP) 2017 inclusief de afspraken uit de actualisaties 2019 en 2022 door het schoolbestuur Twijs te bekrachtigen;
    3. de dóórontwikkeling van Total Cost of Ownership (TCO) voort te zetten;
    4. de verkenning van de mogelijkheid om doordecentralisatie toe te passen, te beëindigen.


    RV Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Haarlemmermeer 2023 (2022.0001889)
    1. de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Haarlemmermeer 2015
    (2014.0048478) met ingang van 1 januari 2023 in te trekken;
    2. de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Haarlemmermeer 2023
    vast te stellen en met ingang van 1 januari 2023 in werking te laten treden.

  10. 2.3

    Thema: Financiën
    Portefeuillehouder: dhr. Nobel
    Type: inhoudelijke bespreking
    Voorzitter: dhr. Kos